Hike News
Hike News

Innovatie in voetbal.

Sinds het WK in Rusland hebben we een VAR. De scheidsrechter heeft de mogelijkheid om terug te grijpen op videobeelden. Of de VAR kan de veld scheidsrechter attent maken op een voorval. Dit moet tijdens de wedstrijd leiden tot eerlijkere beslissingen.
Maar goed dat er toen nog geen VAR was

Onze eigen KNVB heeft Marco van Basten aangesteld als Chief Officer for Technical Development. Een deftige titel, met als doel om innovatie in het spel te onderzoeken. Het spel wordt al meer dan 100 jaar op hoog niveau gespeeld en heeft naar mijn mening geen kindziektes meer. Aan de andere kant is het een miljarden toneel geworden, met enorme maatschappelijke impact. Het spel wordt over de hele wereld gespeeld en is vertakt tot in de meest afgelegen uithoeken. Het is overal populair en kan hierdoor positief bijdragen tot dialoog en wederzijds begrip tussen culturen.

Een paar jaar geleden dacht ik na over hoe voetbal eerlijke zou kunnen. Ik zag veel wedstrijden waarbij kleine teams gemotiveerd en met veel vechtlust lang standhielden tegen de grote clubs, maar uiteindelijk met een kleine uitslag toch verloren.

In het huidige systeem kan een team 3 punten verdienen door de wedstrijd te winnen. Bij gelijkspel verdienden beide teams 1 punt, en bij verlies verdiend het ongelukkige team 0 punten. Een erg mager beloningssysteem voor een spel waar miljarden in om gaan.

Of het verliezende team nu 90 minuten lang vecht als leeuwen, of zich willoos laat afslachten. Het resultaat bij verlies is nul punten.


Nu heb ik een systeem bedacht waarbij de puntentelling anders verloopt. Voor het winnen van een wedstrijd krijgt een team èèn punt. Bij verlies nul punten. Tot zo ver niks revolutionairs. Beide teams kunnen echter tijdens de wedstrijd extra punten verdienen. Dit door de resultaten van iedere afzonderlijke helft te belonen. Voor het winnen van èèn helft 2 punten, en voor gelijkspel van èèn enkele helft 1 punt. Met dit systeem wordt de ruststand, en het verloop na rust tot einde wedstrijd belangrijk. Dit geeft per wedstrijd de volgende mogelijkheden:

5 Punten winnen van beide helften, plus de wedstrijd punt.
4 Punten winnen van èèn helft, plus èèn helft gelijk, plus de wedstrijd punt.
3 Punten winnen van èèn helft, plus verlies van èèn helft, plus de wedstrijd punt.
2 Punten gelijkspel van de wedstrijd.
2 Punten 2 punten voor het winnen van èèn helft.
1 Punt 1 punt voor het gelijkspel van èèn heft.
0 Punten 0 punten er is niks gelijk gespeeld of gewonnen.

Als dit de puntentelling zou zijn dan verwacht ik veel meer strijd, de top ploegen moeten aanvallender spellen om twee keer een helft te winnen om de maximale 5 punten te halen. En een team wat voor rust met 4-0 wordt afgedroogd heeft na rust nog de kans om 1 of 2 punten bij elkaar te sprokkelen.

Door het beloningssysteem te vergroten, wordt strijdt eerlijker beloond.


Voor de grap heb ik voor dit systeem een algoritme geschreven. Dit verwerkt de uitslagen van alle grote Europese competities de genereert een nieuwe compitieuitslag. Deze staat gepubliceerd op de website www.makefootballfair.eu