Hike News
Hike News

Aikido met vluchtelingen.

Vluchtelingen, economische emigranten, falende multiculturele samenlevingen, onze Europese identiteit. Het zijn enkele begrippen die op dit moment veel mensen bezig houden.

Het is een natuurlijk mechanisme, net zoiets als de wet van de communicerende vaten. Wij hebben een enorme rijkdom en een stabiele veilige samenleving. Enkele honderden kilometers verderop is het armoe of oorlog. Het balanceert uit, armoede zoek een weg naar rijkdom. Mensen die zich onveilig voelen breken uit naar veilige gebieden. In een globaliserende wereld is dit niet tegen te houden.

Veel mensen zijn bezorgd. Wat moeten we aan met grote getallen vluchtelingen. Mensen die er anders uitzien, anders ruiken, anders denken, anders geloven. Halen we een etnische tijdbom binnen? Er ontstaan spanningen, het politieke veld kantelt naar rechts. Bestaat het sprookje van de universele mens echt? Of zijn we veel veiliger binnen het tentenkamp van ons eigen ras? De teleurstellende integratie van Turkse en Marokkaanse Nederlander waarvan velen na 3 generaties nog steeds het gevoel hebben er nog niet vol bij te horen. Wat ze kwetsbaar maakt voor de nationalistische roep uit hun moederland. Iets wat tot enorm veel frustratie en onbegrip leidt bij de gevestigde orde.

Europa sluit een Turkije deal. En probeert ze te stoppen diep in Algerije en Mali. Miljarden euro’s belastinggeld, morele dilemma’s en onderlinge verdeeldheid tussen Europese landen.

Het derde alternatief voor Fort Europa

Laten we eens inzomen op de oorlog vluchtelingen uit Syrië. Een landje met een vervelende dictator en het geografische pech dat het tussen conflicterende grootmachten in ligt die daar hun proxy oorlogen uitvechten. Een uitzichtloze situatie, geen wonder dat miljoenen wel denkende mensen op drift raken.

Probleem 1 miljoenen vluchtelingen

Toch komt er een dag dat ook daar het laatste schot wordt afgevuurd, en als dan de rook is opgetrokken blijft er een aan puim geschoten verscheurd land achter.

Probleem 2 Een getraumatiseerde bevolking in een land wat aan puim is geschoten.

Stel voor! Als alle stabiele welvarende landen een stad zouden bouwen speciaal voor vluchtelingen. Een grote stad waar 250 000 mensen uit alle lagen van de bevolking in kunnen worden opgenomen. Als 20 stabiele landen dit doen dan leeft er een populatie van 5 miljoen mensen buiten de oorlogsgebieden. Geef ze goed onderwijs, berijd ze er op voor dat ze “uitverkoren” zijn om hun land weer op te bouwen.

Maak een zelfde soort alternatief voor die arme zielige naïef dappere economische vluchtelingen

Zodra ze in Europa zijn geef je ze een praktische opleiding leer ze een vak waarmee ze zichzelf kunnen onderhouden en waarmee ze hun eigen land helpen opbouwen. Denk hierbij aan elektriciens, waterkundige (rainwater harvesting) monteurs, verpleegkundige, organisatie managent, bestuurskunde enz. En stuur ze na die opleiding vooral terug met hun nieuwe kennis als rijkdom.

In heel Europa staan genoeg militaire kazernes leeg. Bouw ze om tot opleiding instituten/ praktijkscholen. Vang ze op bepaal hun profiel aan de hand van een gedegen HRM test en leer ze een vak waarmee ze hun eigen land vooruit helpen.

Kennis is macht. Geef ze die macht zodat ze de geschiedenis van hun land kunnen veranderen.