Hike News
Hike News

Waarom deze blog?

De wereld om ons heen verandert zo enorm snel dat velen het niet kunnen bijhouden. Ook niet gek als je bedenkt dat de wetenschap vanaf 2010 meer heeft ontdekt dan daarvoor. Er zijn vele nieuw onderzoek gebieden bijgekomen, en vaag lichten de contouren op van nieuwe grote onontgonnen gebieden.

Opeens is het populair om onszelf te zien als een algoritme, een soort voorgeprogrammeerde bio-computer. Verschijnt blockchain op het toneel, waarmee we alles in kunnen vastleggen in contracten en onvervalst kunnen terugvinden op een block. Alles digitaal, geven we de controle over aan systemen, en wordt menselijke controle / ingrijpen buiten spel gezet.

Data is het nieuwe goud. IA onze nieuwe brains. Hoe actueler hoe beter we kunnen voorspellen wat het algoritme gaat doen.

Op alle gebieden veranderen de inzichten zo snel dat individuen die zich niet bijscholen hopeloos gaan verdwalen in de maatschappij van morgen.

T.S Eliot een Amerikaanse cultuurfilosoof dichte rond 1950 al:

Where is the Life we have lost in living?
Where is the wisdom we have lost in knowledge?
Where is the knowledge we have lost in information?

Organisatie wetenschappers gaan nu aan de haal met deze quote uit een veel langer gedicht, met voorgenomen ingenomenheid dat wijsheid het hoogste haalbare is.

Het debat verhardt, de gewone burger krijgt steeds meer keuzen tussen goed en fout, Vlees of kikkererwten, voortplanten of de pil orgaandonatie, voltooid leven. Ethiek over hun eigen privacy en DNA. Velen vluchten in een schil van egoïsme en kortstondig plezier.

Laat ik niet pessimistisch zijn. We maken als mensheid een slag. Wij hebben het nog nooit zo goed gehad. Er worden prachtig dingen uitgevonden. Innovatie is de Trent. Ik hou er van, en je zult er in de toekomst veel van terug zien op deze blog. Ik zie de voordelen in van Blockchain. IA kan zeer nuttige resultaten behalen. Met oplossingen op de proppen komen en verbanden leggen die mensen nooit zouden kunnen bedenken. Innovatie is opwindend en date analyseren om er wijze besluiten aan te onttrekken is iets wat we als mensheid zeker moeten nastreven..

Een kleine kanttekening wil ik toch maken. Zijn we een algoritme? Is wijsheid het hoogst haalbare? Of proberen we een algoritme te zijn. Nadat we een machine hebben gebouwd die succesvol logische input kon verwerken? De output is visueel zo bevredigend dat het ons collectief bewustzijn is gaan beheren, en we onszelf zijn gaan zien als logica. Nemen we als mens zelf nog objectief waar?

Toch ook maar de andere regels van het gedicht van Eliot:

The Eagle soars in the summit of Heaven,
The Hunter with his dogs pursues his circuit.

o perpetual revolution of configured stars,
o perpetual recurrence of determined seasons,
o world of spring and autumn, birth and dying

The endless cycle of idea and action,
Endless invention, endless experiment,
Brings knowledge of motion, but not of stillness;

Knowledge of speech, but not of silence;
Knowledge of words, and ignorance of the Word.

All our knowledge brings us nearer to our ignorance,
All our ignorance brings us nearer to death,
But nearness to death no nearer to GOD.

Where is the Life we have lost in living?
Where is the wisdom we have lost in knowledge?
Where is the knowledge we have lost in information?

The cycles of Heaven in twenty centuries
Bring us farther from GOD and nearer to the Dust.